Nakliye Ücreti Nedir?
Bir ülkeden diğerine mallarınızı taşırken, tüm taşıma süreci için ödemeniz gereken bir ücret vardır. Buna Navlun Ücreti veya navlun oranı denir. Öyleyse gönderen, parayı taşıyıcıya öder. Bu ücret, her sevkiyat için değişir ve birçok farklı faktöre bağlıdır. Nakliye işlemi, sözleşme koşullarına bağlı olarak ön ödemeli navlun veya toplanan navlun olabilir. Araştırmalara göre, her uluslararası navlun teklifi, ortalama 20’den fazla navlun vergisi ve ekstra içerir. Peki tüm bu sayıların anlamı ne?
Ödemek zorunda kalacağınız belirgin navlun ücretleri ve ek ücretleri içeri alıyoruz. Bu ücretler genellikle kimin belirlediği, sevkiyatın hangi aşamasına ilişkin olduğu, ne ödemeniz gerektiğine dair kısa bir özet ve çeşitli ek ücretler hakkında öneriler ile düzenliyoruz. Her bir parça ve paketinizin sınırlarımızdan atlattığı her navigasyon, bir yolculuğun özgürce ve pürüzsüz bir şekilde tamamlanabilmesi için gerekli olan bir dizi işlemi, ücreti ve belgeyi beraberinde getirir. Unutmayın, her adımda, doğru ve etkin bir şekilde yönetilmesi gereken bir çok unsur bulunmaktadır. Her türlü kargo hareketliliği, karmaşık bir dizi adımı, prosedürü ve süreci içerir ve hepsinin maliyeti vardır – işte bu nedenle navlun ücretleri ve ek ücretler devreye girer. Bu, kargoların başarılı bir şekilde hedefine ulaşabilmesi için kaçınılmaz bir süreçtir. İster bu sürecin bir bölümünde, isterse tamamında olun, belirli maliyetlerle karşı karşıya kalacaksınız.
Kim Navlun Ücretlerini Ödemeli?
Kargo ücretlerini bu şekilde sınıflandırmak mümkündür:
- Okyanus ile alakalı masraflar
- Karadan taşıma masrafları
Bu masrafların kim tarafından karşılanacağı tamamen alıcı ve satıcının anlaşmış olduğu taşıma düzenlemelerine bağlıdır. Çoğu piyasa katılımcısı, kendi sorumluluklarını ve bu işlem içindeki yükümlülüklerini belirlemek için Uluslararası Ticari Anlaşmalar veya Şartlar ve Koşulları kullanır. Bu sözleşmeler, Uluslararası Ticaret Odası tarafından çıkarılan yazılı iş anlaşmalarının bir türüdür.
Kimin nakliye masrafları için fatura kesileceği kararı genellikle satış koşullarında belirtilir. Eğer Malların Taşınmasına İlişkin Kural (FOB) “teslim şekliyle” belirtilmişse, satıcı veya nakliyeci, herhangi bir taşıma masrafından tek başına sorumludur. Taşıma śartları “FOB kökeni” olarak belirlendiğinde, alıcı, ürünlerin satıcının deposundan son varış noktasına olan nakliye masraflarından sorumludur. FOB’un malların sahipliğini belirtmediğini, sadece taşıma maliyetlerinden kimin sorumlu olduğunu gösterdiğini anımsamak önemlidir. Sahipliği belirlemek için ise taşıma belgesi kullanılır. Taşımanın tarafları arasındaki anlaşmayı belgeler ve malların kimin mülkiyetinde olduğunu belirler. Bu nedenle, taşıma sırasında oluşabilecek her türlü masrafı belirleme ve paylaştırma konusunda son derece önemli bir rol oynarlar.
Nakliye ve Navlun Ücretleri Arasındaki Fark Nedir?
Kargo ve nakliye ücretleri aynı mıdır derseniz, buyurun hemen detaylandıralım. Nakliye genellikle iş amaçları için kullanılıyor. Ürünlerin sevkiyatı ise, hem iş hem de kişisel nedenlerle yapılıyor. Burada ufak bir ayrıntıya dikkat kesilmenizi isterim, sevkiyat genellikle nakliyeden daha masraflı olarak düşünülüyor. Nedeni ise basit: eşyaları küçük küçük yerine büyük yığınlar halinde taşımak daha ekonomik oluyor!
Navlun Ücretlerinde Artış
Genelde bir ürünü karayolu, hava veya deniz yoluyla taşımanın maliyeti bu yıl ciddi miktarda tırmanış gösterebilir. Her bir taşıma biçimi kendi içinde bir dizi zorlukla beraber gelirken, bir de yolculuğun gayet tuzlu bir hale gelmesi cabası. Uluslararası taşımacılığa gelecek olursak, burada da durum daha karmaşık. Taşıma biçimine bağlı olarak, maliyetler bir sonraki dönemde -daha dikkate değer bir şekilde- yüzde 8 ila 12 arası bir artış daha gösterebilir. Bu durum, tüm dünyanın aynı anda aynı yolu takip ettiği ve herkesin bu artışı hissedeceği bir yolculuk anlamına geliyor.